INCDFP INFP
  Proiect GTIMS

Proiectul "Global Tsunami Informal Monitoring Service 2" (GTIMS 2) este un proiect international organizat de Centrul de Cercetare Joint Research Center (JRC) din cadrul Institutului pentru Protectia si Securitatea Cetatenilor, apartinand de Comisia Europeana. In cadrul proiectului sunt implicati parteneri din state membre ale Uniunii Europene si nu numai, precum: Kandili Observatory and Earthquake Institute - KOERI (Turcia), Instituto Nationale di Geofisica e Vulcanologia - INGV (Italia), National Observatory of Athens - NOA (Grecia), Portugues do Mare da Atmosfera - IPMA (Portugalia), National Centre for Scientific and Technical Research - CNRST (Maroc).

GTIMS 2 este o continuare a colaborarii din cadrul proiectului "Global Tsunami Informal Monitoring Service" (GTIMS), desfasurat in perioada iulie 2013 - iulie 2014, organizat de acelasi centru de cercetare, dar in conditii diferite si cu cerinte mai stricte.

Proiectul se desfasoara pe o perioada de 1 an de zile, incepand cu luna august 2015, si implica generarea anumitor tipuri de rapoarte pentru fiecare cutremur de pe Glob cu o magnitudine M >= 7, care ar putea produce valuri tsunami. De asemenea, se vor intocmi si rapoarte lunare, un raport intermediar (la jumatatea perioadei) cat si un raport final la sfarsitului proiectului. Exista 2 tipuri de activitate in cadrul proiectului, "Training Mode - TR" si "Operational Mode - OP", 3 dintre institutele membre alternand modalitatea de lucru (tabel alaturat).


Modul de lucru al membrilor participanti in proiectul GTIMS2

Astfel, pentru Operational Mode, exista obligatia de a genera 3 rapoarte consecutive, dupa producerea unui cutremur cu magnitudine M >= 7: un raport imediat (Flash Report) care se genereaza si se trimite intr-un interval de maxim 1 ora de la producerea cutremurului, un raport extins (Extended Report) care trebuie trimis in maxim 3 ore de la generarea evenimentului, si un raport final (Final Report), care sa contina informatiile din rapoartele anterioare si completari, care trebuie produs si trimis in maxim 24 de ore de la generarea cutremurului. Pentru Training Mode se genereaza doar un singur raport, si anume in maxim 24 de ore de la producerea evenimentului, continand cat mai multe informatii despre cutremur si nu numai.

Conform tabelului, INFP este in Operational Mode in lunile august, octombrie, noiembrie, ianuarie, februarie, aprilie, mai si iulie, si in Training Mode in lunile septembrie, decembrie, martie si iunie. Se urmareste ca incepand cu luna februarie sa existe o modificare in cadrul proiectului, si anume rapoartele sa se faca in colaborare cu celalalt Institut implicat ca Operational Mode, nu fiecare institut un raport individual ca in primele 6 luni ale proiectului (august-ianuarie). Dupa generarea oricarui raport, fie el la 1 ora, 3 ore sau 24 de ore, acesta trebuie upload-at imediat pe site-un organizatorilor proiectului (http://erccportal.jrc.ec.europa.eu/GTIMS), accesul necesitand un username si o parola de intrare.

In general, in functie de existenta si accesibilitatea informatiei, rapoartele pentru fiecare eveniment trebuie sa contina urmatoarele: caracteristicile si parametrii cutremurului, impactul asteptat, analize ale nivelului marii si inundarii, harti de tip ShakeMap, informatii din media, eventuale victime sau pagube produse, etc. Pentru generarea rapoartelor se folosesc informatiile despre eveniment extrase de pe urmatoarele site-uri de profil: United States Geological Survey - USGS, European-Mediterranean Seismological Centre - CSEM-EMSC si Global Disaster Alert and Coordination System - GDACS, dar si o contributie proprie a institutului, precum interpretarea analizelor datelor de nivel de mare de la statiile din zona epicentrala si formele de unda ale inregistrarilor evenimentelor respective pe statiile seismice din cadrul Retelei Nationale.

Pentru analiza informatiilor legate de masuratorile nivelului marii, se foloseste programul Tsunami Analysis Tool (TAT), program dezvoltat de catre JRC cu scopul de asistare a operatorilor din cadrul Centrelor de Alarmare la Tsunami, in luarea deciziilor cu privire la generarea unui tsunami in urma unui cutremur cu magnitudine mare de pe Glob. O imagine cu interfata programului este prezentata in Figura 7.1. Programul contine o baza de date cu simulari procesate in prealabil si are capacitatea de estimare a efectelor unui tsunami, in urma producerii unui eveniment seismic major. TAT se actualizeaza permanent, colecteaza informatiile de la USGS si CSEM-EMSC, si trimite mesaje utilizatorilor dintr-un anumit grup, pentru orice cutremur de pe Glob cu magnitudine Mw > 4.5.


Interfata TAT


Interfata TAT


INFP


Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului

  • INCDFP
  • EPOS-RO