INCDFP INFP
  Ştiri INFP

Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele (MSciTeh 2020) se va desfăsura anul acesta în perioada 23 august - 5 septembrie 2020. Evenimentul, ajuns la cea de-a treia ediție, se va desfășura exclusiv în mediul online și se se adresează elevilor de liceu, profesorilor din aria STEM (fizică, chimie, biologie, matematică, informatică, geografie, tehnologii) și consilierilor școlari din învățământul gimnazial și liceal. MSciTeh 2020 este rezultatul parteneriatului dintre Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei (IFIN-HH), Universitatea din București și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), sub egida Comunității Educație pentru Știință.

Temele propuse de organizatori pentru, anul acesta, sunt variate și vor aborda subiecte din fizică, georgrafie, inginerie, chimie, biologie, informatică, jurnalism etc. „Contribuțiile științei și tehnologiei la cunoașterea și prezervarea patrimoniului natural și cultural” este tema centrală din acest an propusă pentru elevi.

În cadrul celor două săptamâni, elevii vor desfășura activități de cercetare și vor dezvolta propriile proiecte sub îndrumarea, de la distanță a echipelor de mentori - cercetători și experți în educație din universitate și din organizații educaționale, vor face tururi virtuale ale laboratoarelor și nu în ultimul rând vor beneficia de un modul de consiliere și dezvoltarea carierelor, precum și de sesiuni de socilizare cu studenții Universității din București.

Elevii vor primi, din partea organizatorilor, truse experimentale cu ajutorul cărora să realizeze montaje și măsurători și vor fi invitați să exploreze și să documenteze mediul natural și cultural din localitățile lor, din prisma activităților propuse în temele de cercetare. Aceștia vor explora poveștile Pământului și geoparcurilor din România, vor dezvălui subiecte de (etno)-arheologie și arheologie digitală, vor descoperi modalități de conservare și restaurare, folosind metode fizico-chimice, materiale inteligente sau tehnologii nucleare, vor evalua impactul factorilor climatici asupra operelor de patrimoniu și, nu în ultimul rând, în valorizarea patrimoniului prin activități desfășurate online, dar și local, offline.

Pe 31 august profesorii STEM și consilierii școlari vor începe un program de învățare - dezvoltare profesională personalizat, adaptat realităților și nevoilor concrete din școlile lor cu titlul „Mai mult decât... ȘCOALĂ! Împreună cu... COMUNITATEA!”. Timp de o săptămână, 50 de profesori și consilieri școlari vor parcurge un set de module specifice de dezvoltare academică, personală și socială, de dezvoltare a comunității, de planificare și management al carierei.

În a doua jumătate a școlii de vară organizăm sesiuni de lucru online, în echipaje interdisciplinare - profesori STEM și consilieri școlari, împreună cu mentorii școlii. Analizăm nevoile școlilor și profesorilor, pilotăm modelul de învățare-dezvoltare și dezvoltăm programe de intervenție adaptate pentru clasele și școlile acestora.

Participanții și mentorii acestei ediții pot contribui ca autori la numărul dedicat al Curierului de Fizică, cu reportaje, postere, interviuri, știri, podcasturi, într-un demers antrenant și realist de comunicare a științei către public și specialiști.

Participarea la Școala de vară este gratuită și este posibilă cu sprijinul instituțiilor organizatoare, precum și cu contribuția partenerilor: Universitatea din București (Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Facultatea de Fizică, Facultatea de Chimie, Facultatea de Geologie și Geofizică, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării) și Institutul de Cercetări al Universității București (ICUB), Institutul Național de Fizica Materialelor, Institutul Național pentru Fizica Laserilor, a Plasmei și a Radiațiilor, ELI-NP, Asociația Măgurele Science Park, Asociația Studenților Fizicieni, Asociația Studenților Geologi și Geografi, Forumul Tinerilor din România, proiectului Erasmus+ STIM, Fundația Comunitară București prin Fondul IKEA pentru Educație.

Școala de vară MSciTeh 2020 este un program realizat de Comunitatea Educație pentru Știință, care alături de alte programe dezvoltate, precum: „Școala altfel la Măgurele”, „Conferința Națională”, târgul educațional „Cu mic, cu mare… prin Univers”, TEDxCERN@IFIN-HH, „Noaptea Cercetătorilor” își propune să conecteze știința și publicul larg, în general, precum și specialiștii din cercetare și educație cu mediul de educație preuniversitar (https://educatiepentrustiinta.ro/ro/).

Pe cei interesați îi rugăm să urmărească informațiile și noutățile din programul școlii pe pagina de internet și pe pagina de facebook: https://msciteh.educatiepentrustiinta.ro/, https://www.facebook.com/mscitech.

INFP


Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului

  • Înregistrare analogică de la Observatorul Seismic Muntele Rosu