INCDFP INFP
  Ştiri INCDFP

Câte cutremure s-au produs în anul 2020 pe teritoriul României, unde și cât de puternice? INFP este cel mai avizat să ofere răspuns la această întrebare, în calitate de administrator și operator al Rețelei Seismice Naționale și al Centrului Național de Date - infrastructuri de interes național. Catalogul ROMPLUS, actualizat lunar, furnizează răspunsul la întrebările de mai sus, alături de noile aplicații de vizualizare și interogare ale catalogului.

În anul 2020, pe teritoriul României au avut loc 1096 de evenimente seismice localizate (cutremure tectonice și explozii), dintre care:

  • 111 cutremure cu magnitudine-moment (Mw) ≥ 3,0, în zona seismică Vrancea, la adâncimi între 63,7 și 196 km;
  • 2 cutremure cu Mw ≥ 3,0, în zona Sinaia, la adâncimi de 64 și 65,8 km;
  • 5 cutremure cu Mw ≥ 3,0, în alte zone seismice, la adâncimi între 0 și 22,6 km.

Numărul total de evenimente seismice din 2020 a fost mai mic decât în anii precedenți (1299 cutremure în 2019 și 1343 cutremure în 2018) dar numărul de cutremure cu Mw ≥ 3 a fost mai mare (deși ele nu au fost semnificative ca magnitudine) (118 în 2020 față de 103 în 2019 și 86 în 2018). Activitatea de cercetare științifică, bazată în analiză și pe multe alte tipuri de date, urmează a evidenția dacă există o concluzie clară în ceea ce privește implicațiile evoluției seismo-tectonice. Oricum, relevanța statisticii cutremurelor produse în anul 2020 în emiterea unor ipoteze cu privire la posibilitatea producerii unui cutremur major într-un anumit interval de timp este foarte limitată.

Cel mai puternic cutremur înregistrat a fost cel din data de 31 ianuarie 2020, având Mw = 4,8, la ora locală 03:26, produs în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 118,2 km.

În 2020 au avut loc cutremure care au fost resimțite de către populație, dar niciunul dintre ele nu a fost suficient de puternic pentru a provoca pagube moderate (pentru pagube minore probabilitatea fiind, de asemenea, foarte scăzută);

Au avut loc și cutremure cu magnitudine Mw ≥ 3 în alte zone decât Vrancea, cunoscute totuși pentru potențialul lor seismic moderat, precum Sinaia sau Vaslui. Puteți afla mai multe informații din raportul special al acestora publicat pe site-ul www.infp.ro;

94% dintre cutremurele cu magnitudine Mw ≥ 3,0 (reprezentând însă 19,6% din totalul evenimentelor seismice identificate) au avut loc în zona Vrancea.

În zona Vrancea, cutremurele de adâncime intermediară se produc în mod regulat - la interval de maxim câteva zile. Acesta este un fenomen normal pentru această zonă, deși este greu de spus cât de mult indică sau nu apropierea de un următor cutremur major.

La anumite intervale de timp mai mari se produc și cutremure crustale (de suprafaţă) mai însemnate, inclusiv în zone mai puțin cunoscute publicului din punct de vedere al seismicității.

Importanța Rețelei Seismice Naționale, care are în componenţă senzori de ultimă generație instalați în numeroase amplasamente de pe teritoriul României, precum și a tehnicilor avansate de prelucrare şi analiză a datelor înregistrate, este incontestabilă. În acest fel creşte semnificativ capacitatea de detectare şi de localizare a evenimentelor seismice, atât naturale (cutremure) cât şi artificiale (explozii).

INFP


Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului

  • Înregistrare analogică de la Observatorul Seismic Muntele Rosu