INCDFP INFP
  Ştiri INCDFP

Comunicat de presă

Școala de Vară de Știință și Tehnologie, ediția a V-a: 120 de liceeni și profesori din toată țara experimentează învățarea prin proiecte, lucru în echipă și vizite în laboratoarele de pe platforma de la Măgurele

Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele (MSciTeh), ajunsă la a cincea ediție în 2022, oferă o nouă experiență de învățare liceenilor pasionați de știință și tehnologie în perioada 20 august - 3 septembrie 2022. 82 de elevi de liceu și 38 de profesori din aria STEM (fizică, chimie, biologie, matematică, informatică, geografie, tehnologii) și consilieri școlari din învățământul gimnazial și liceal participă în această perioadă la activități de învățare și programe de dezvoltare personală și profesională menite să promoveze abordări noi în educația pentru știință.

Evenimentul se desfășoară în cadrul parteneriatului dintre Universitatea din București, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei (IFIN-HH) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Ediția din acest an se bucură de patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și pune accent pe tehnologii inovative și rolul acestora în dezvoltarea societății.

MSciTeh 2022 oferă programe de practică în laboratoarele de cercetare pentru elevii din clasele a IX-a - a XII-a, precum și programe de dezvoltare profesională interdisciplinare pentru profesorii de științe și consilierii școlari din învățământul secundar, gimnazial și liceal. MSciTeh este un experiment educațional al cercetătorilor și specialiștilor de pe platforma Măgurele și din Universitatea din București pentru a stimula reflecția asupra rolului pe care cercetătorii îl pot asuma în dezbaterea publică, în special în educație, și a încuraja abordări noi în domeniul realizării și promovării educației pentru știință și a carierelor asociate.

Ca la fiecare ediție, elevii participanți vor vizita laboratoarele institutelor de pe platforma de la Măgurele, precum și laboratoarele Universității din București, având un scop educațional și de cercetare bine definit. Cei 82 de liceeni din toată țara sunt înscriși la 15 teme diferite care anul acesta propun subiecte de cercetare dintre cele mai diverse și familiarizează participanții cu aspecte inedite ale științei care nu sunt, în majoritatea cazurilor, cuprinse în programa școlară clasică:

  • Smart City Măgurele – o rețea de senzori wireless
  • Simularea modului de funcționare a unei noi misiuni spațiale
  • Pile de combustie microbiene. Biosenzori pentru sănătatea solului
  • A fi sau a nu fi o planetă ”vie”. O lecție de seismologie
  • Transformarea luminii în sunet purtător de informație despre respirație
  • Introducere în teoria corelațiilor cuantice și a procesării informației cuantice
  • Smartphone spectrometru
  • De la virtual la real și invers prin modelare 3D
  • Inspectori de dezintegrări. Adevărat sau Fals?
  • Servicii de tip cloud și aplicații pentru IOT
  • Comunicarea științei
  • Internetul microorganismelor și IoT
  • Cum ”citim” povestea Pământului în roci și fosile?
  • Procedeu de fabricare a unui dispozitiv organic electroluminescent cu aplicații în tehnologia display-urilor (OLED)
  • Sinteza și caracterizarea nanoparticulelor de oxizi metalici

Profesorii STEM și consilierii școlari înscriși la Școala de vară beneficiază de o săptămână de lucru în comun cu un program de învățare-dezvoltare profesională personalizat, un cadru de a construi programe de intervenție pentru școlile lor, alături de experți în educație și cercetători de pe platforma de la Măgurele și invitații acestora.

Profesorilor li se propune o incursiune prin intermediul cursurilor și a sesiunilor practice pentru adoptarea de bune practici în predarea materiilor din aria STEM, precum și pentru dezvoltarea de metode de predare interactive, multidisciplinare, cu impact asupra rezultatelor învățării și a performanțelor școlare și profesionale pe termen lung.

Despre proiect

Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele face parte din seria de evenimente ReCoNnect care va culmina cu Noaptea Cercetătorilor, pe 29 septembrie 2022. Evenimentul este posibilă cu sprijinul instituțiilor organizatoare, precum și cu contribuția partenerilor:

S-au alăturat demersului de organizare sponsorii Fundația Comunitară București și IKEA prin Fondul IKEA pentru Educație și Dezvoltare, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București, precum și partenerul media Radio Guerrilla.

Școala de vară MSciTeh 2021 este un program realizat de profesori și cercetători din cadrul Universității din București, al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei (IFIN-HH) și al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), reuniți sub egida „Comunitatea Educație pentru Știință” ce propune și implementează și alte programe educaționale precum: „Școala Altfel la Măgurele”, „Conferința Națională a Comunității Educație pentru Știință”, târgul educațional „Cu mic, cu mare… prin Univers”, TEDxCERN@IFIN-HH, „Noaptea Cercetătorilor Europeni” și își propune să conecteze știința cu publicul larg, în general, precum și specialiștii din cercetare și educație cu mediul de educație preuniversitar.

Mai multe informații pot fi accesate pe site-ul: https://educatiepentrustiinta.ro.

Programul deschiderii oficiale a Școlii de Vară de Știință Și Tehnologie de la Măgurele, secțiunea pentru elevi, este următorul:

22 august 2022, Sala de Festivităţi IFIN-HH, Măgurele

09:00 - 10:00 Deschidere oficială secțiune elevi

  • Dnul Sebastian Ioan Burduja, Ministru al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării
  • Conf. univ. dr. Cristina Miron, Prodecan Facultatea de Fizică, Universitatea din București
  • Dr. Alexandru Negreț, Secretar Științific Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei
  • Dr. Ing. Constantin Ionescu, Director general Institutul Național pentru Fizica Pământului
  • Dnul George Tuță, Camera Deputaților, Parlamentul României
  • Dnul. Narcis Constantin, Primar orașul Măgurele

10:00 - 10:20 Prezentarea programului Școlii de vară

  • Bogdan Popovici, IFIN-HH, coordonator MsciTeh

10:20 - 10:45 Întâlnirea echipelor de cercetare, mentori și elevi

11:00 - 13:00 Mecanica cuantică în viața noastră de toate zilele

  • dr. Cristian Mihail Teodorescu, Institutul Național pentru Fizica Materialelor

14:00 - 17:00 Activități de cercetare în cadrul laboratoarelor partenere, Laboratoare din Măgurele și București (IFIN-HH, INFLPR, INFP, INFM, ISS, UB-FF, UB-FC, UB-FJSC, UB-FGG, MSP)

Persoane de contact:

Anamaria Nicola, lect. univ. dr. FJSC -UB, coordonator de comunicare consorțiul ReCoNnect
Email: anamarianeagu@fjsc.ro
Telefon: 0722 69 79 66

Dr. Bogdan Popovici, cercetător IFIN-HH, coordonator MSciTeh2022
Email: popobog@theory.nipne.ro
Telefon: 0729 847 353

Dr. Dragoș Tătaru, cercetător INFP
Email: dragos@infp.ro
Telefon: 0720.031.436

INFP


Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului

  • INCDFP
  • EPOS-RO