INCDFP INFP
  Ştiri INCDFP

Finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), PhENOMeNAL este o platformă geofizică integrată funcțională, dedicată publicului larg și oamenilor de știință, care oferă acces la informații referitoare la:

  • date seismice, corelația temporală între seismicitatea globală, regională și națională,
  • date și hărți macroseismice ale cutremurelor românești crustele și subcrustale moderate și mari, produse după 2012
  • comportamentul câmpului geomagnetic înregistrat la stațiile din interiorul și din exteriorul zonei seismogene Vrancea în ultimii douăzeci de ani, reprezentate sub formă de diagrame temporale, corelate cu seismicitatea și furtunile magnetice, datorate activității solare.

Platfoma colectează, prin intermediul chestionarelor completate de către utilizatori, informațiile cu privire la posibilele semnale seismice precursoare, precum comportamentul anormal al animalelor, nori neobișnuiți, temperatura aerului sau a apei, fenomene electrice inexplicabile și emisii de gaz, etc. (https://ph.infp.ro/anomalies)

Toate aceste informații oferite de către utilizatori sunt deosebit de importante pentru cercetătorii INCDFP, în vederea identificării evenimentelor precursoare unui cutremur sau a anomaliilor seismice și magnetice.

Când numărul raportărilor de anomalii depășește media normală zilnică, o alertă automată este emisă în cadrul platformei și trimisă pentru analizare și prelucrare manuală.

Platforma are trei componente: seismică, macroseismică și geomagnetică, și grupează o serie de date proprii ale INCDFP, dar și date colectate de la agenții externe. PhENOMeNAL oferă utilizatorilor informații privind situația reală a activității seismice sau geomagnetice, aceștia putând accesa și descărca cataloage seismice, având ca sursă de date “dataportal” și “romplus”, hărți interactive și videoclipuri explicative.

Funcționarea și performanța platformei poate fi testată de către public, accesând https://ph.infp.ro/seismicity/data. De asemnea, utilizatorii pot transmite și un feedback, completând chestionarul de testare a platformei virtuale, util în îmbunatățirea acesteia. Dezvoltatorii platformei au venit în ajutorul utilizatorilor și cu un tutorial ce îi va ghida mai ușor în utilizarea PhENOMeNAL https://www.youtube.com/watch?v=Wc7lwvVKPMI.

INFP


Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului

  • INCDFP
  • EPOS-RO