Schimbările climatice au ca efect creșterea temperaturii globale, precum și a evenimentelor meteorologice extreme. Aceste fenomene afectează în principal atmosfera, hidrosfera și criosfera, dar au, de asemenea, un impact semnificativ asupra litosferei. Cu toate acestea, puține studii se concentrează asupra evaluării impactului schimbărilor climatice asupra structurii și dinamicii litosferei și a modului în care aceste sisteme reacționează între ele. Unele exemple includ redistribuirea tensiunilor în cadrul litosferei datorită topirii ghețarilor, care cauzează roiuri de cutremure, creșterea activității vulcanice, creșterea intensității microseismelor, fie din cauza descărcării tensionale post-inundație, fie din cauza modificărilor nivelului apei subterane.
Acest proiect se concentrează pe dezvoltarea unui sistem de monitorizare a datelor care să ofere o viziune integrată a modului în care schimbările climatice pot afecta structura solului și mișcarea în zone vulnerabile din punct de vedere seismic. Acest lucru va ajuta la o înțelegerea mai profundă a interacțiunilor dintre diferite sisteme terestre și la dezvoltarea de soluții pentru a reduce impactul schimbărilor climatice.
REACTIVE este un proiect specific Centrului de Competență - "Digital Twin Earth Intelligence for Climate Changes - DTEClimate", finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR al României și este în deplină concordanță cu misiunea UE "Adaptarea la schimbările climatice" din cadrul programului Orizont Europa.
1. Crearea în cadrul observatorului Odobești a Laboratorului Național de Instrumente Geofizice Mobile și dotarea cu echipamente de Cercetare, Dezvoltare și Inovare specifice activităților institutului.
Dotarea infrastructurii cu echipamente specifice cercetării în domeniul Fizicii Pământului, cu scopul de a îmbunătăți oferta de servicii prin abordări inovative a tematicilor de cercetare aplicativă și prin diversificarea activităților științifice transferabile către beneficiarii din mediul economic, științific și către autorități (factori decizionali).
2. Creșterea capacității de cercetare și transfer de cunoștințe prin dezvoltarea poligonului multi și interdisciplinar “Vrancea Near Fault Observatory”, parte a infrastructurii de cercetare de interes european EPOS.
Creșterea capacității de cercetare a fenomenelor de producere a cutremurelor pe teritoriul României, identificarea de noi metode inovative de cercetare științifică pentru alertarea timpurie în caz de cutremur major, creșterea competitivității pe plan național și intensificarea participării în cadrul infrastructurilor de cercetare de interes european.
3. Dotarea Observatorului Seismologic Dobrogea cu echipamente de Tehnologia Informației și Comunicații și de cercetare dezvoltare.
Dotarea infrastructurii cu echipamente TIC de ultimă generație, cu scopul de a crește capacitatea de cercetare a institutului prin mărirea puterii de procesare, stocare și furnizare a datelor de bază către beneficiari și societate.
4. Crearea în cadrul observatorului Timișoara a Laboratorului de Măsurări Dinamice și dotarea cu echipamente de Cercetare, Dezvoltare și Inovare specifice activităților de seismologie inginerească.
Extinderea cercetărilor aplicative bazate pe date de inginerie seismică, experimente de laborator și date geofizice prin diversificarea activităților științifice în scopul stimulării transferului (ofertei) de servicii către întreprinderi.
1. asigurarea vizibilității și accesului la date multi-disciplinare interoperabile, disponibile la nivel național şi internațional;
2. dezvoltarea și implementarea de instrumente informatice moderne care să faciliteze standardizarea, integrarea și accesul la volume mari de date;
3. coordonarea și operarea unei infrastructuri distribuite capabilă să ofere servicii, să faciliteze noi cercetări și să genereze noi produse pe baza acestora.
1. O platformă națională de cercetare eficientă populată cu servicii tematice în domeniul Științelor Pământului, dedicate unor diverse comunități de utilizatori (științifică, universitară, mediul privat, societate).
2. Un inventar al infrastructurilor (organizațiilor) ce dețin date, produse și servicii relevante pentru domeniul Științelor Pământului. Informațiile obținute vor fi accesibile prin intermediul unor instrumente online moderne, particularizare pentru nevoile utilizatorilor.
3. O bază de metadate ce descriu în detaliu datele, produsele și serviciile disponibile prin intermediul platformei, precum și regimul lor, modul de acces și licențele de utilizare asociate.
Proiectul SETTING este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.
Valoarea totală a proiectului: 3.943.497,65 RON