INCDFP INFP
  Seismologie
MONITORIZAREA SEISMICA SI SEISMICITATE INDUSA

Monitorizarea seismica a unui teritoriu sau a unei zone, este una din tehnicile utilizate in dezvoltarea cunoasterii privind comportamentul miscarii faliilor de pamant si a placilor tectonice.

INFP are in domeniul de activitate monitorizarea seismica a teritoriului Romaniei, emite notificari in timp util despre parametrii cutremurelor si estimeaza impactul acestora asupra unitatilor administrative teritoriale. Astfel pentru determinarea seismicitatii induse in zonele cu explorare si exploatare de petrol si gaze, activitati legate de exploatarea geotermala, lacuri de acumulare monitorizarea seismica pe arie restransa este una din tehnologiile recomandate, iar pentru analiza datelor se utilizeaza programe specifice.

SHAKEMAP

ShakeMap este o reprezentare a miscarii solului produs de un cutremur. Informatiile pe care le prezinta sunt o succesiune de harti destinate publicului, care include oamenii de stiinta, intreprinderi, institutii guvernamentale, mass-media si publicul larg. Astfel sunt prezentate harti de miscare a solului utilizand date de la senzori de viteza si acceleratie, cat si o harta care estimeaza distributia intensitatii Mercalli. In aceasta harta este reprezentata miscarea solului inregistrata asocita cu distribuirea daunelor. In prezent, producem harti de shakemap pentru cutremure care au avut loc in Romania si in vecinatatea sa.


INFP


Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului

  • INCDFP
  • EPOS-RO